4 klíčové body při koupi nemovitosti

4 klíčové body při koupi nemovitosti
Koupě bytu či domu je pro mnoho lidí největší investicí, kterou v životě absolvují. Jelikož jde o velmi důležitý a často jedinečnou událost, je důležité se na ní dobře připravit. Projdeme si několik klíčových bodů samotného procesu. Ten si vyžaduje množství činností, které vás můžou stát hodně nervů. Rádi vás procesem profesionálně provedeme od samotného začátku až do konce, a vy díky tomu ušetříte spoustu času a energie.

1. Ujasněte si vaše základní preference

Lokalita – prověřte občanskou vybavenost vybraného místa. Obzvlášť, pokud uvažujete o bydlení mimo velké město. Jsou v okolí dostupné obchody, pošta ci městský ůřad? Pro mladé rodiny bude důležitým faktorem blízkost školy a školky či dětské ambulance. Jinak bude nutné vozit děti za vzděláním do vedlejší obce.

Doprava – zjistěte si dostupnost hromadné dopravy. Prověřte si, za jak dlouho vám z města nebo práce potrvá cesta do nového domova. Jsou v místě parkovací zóny? Pokud není součástí bytu i parkovací stání, bude před domem kde zaparkovat?

2. Prozkoumejte pozitivní a negativní faktory v okolí

Stávající komfort bydlení v lokalitě – nachází se poblíž rušná silnice? Pečlivě zvažte, zda si na nepřetržitý hluk dopravy zvyknete. Pokud je například vedle domu místní kulturní centrum, což samo o sebe může znít pozitivně, prozkoumejte od místních obyvatel, jak je při kulturních akcích dodržován noční klid.

Budoucí zástavby v okolí - zjistěte si informace o okolních pozemcích a budoucích zástavbách. Nahlédněte do plánu rozvoje a územního plánu dané lokality. Plánuje se v blízkosti rozšíření dopravní sítě, nové kulturní centrum či napojení na pražské metro? To je do budoucna pozitivní zpráva. Plán postavit v blízkosti letiště už tak dobrou zprávou být nemusí.

3. Právní stav nemovitosti

V první řadě je velmi důležité si ověřit, že je prodávající skutečným majitelem nemovitosti, případně se jedná o společné jmění manželů a k prodeji tak bude třeba souhlas obou.

Dále je nutné prověřit omezení vlastnického práva, jako je věcné břemeno, zástavní právo či dokonce exekuce.

Také si v Listu vlastnictví ověřte, zda se náhodou nejedná o nebytový prostor. Může jít o ateliér, který většinou není zkolaudován pro trvalé bydlení – tedy není možno zde mít trvalé bydliště a nesplňuje stávající hygienické normy (například na osvětlení, odhlučnění apod.). Negativem je, že na jeho koupi nelze čerpat hypoteční úvěr bez ručení jinou nemovitostí.

4. Ověřte si technický stav domu nebo bytu

U domu se zajímejte o stav zevnitř i zvenčí, a to včetně střechy, sklepa nebo půdy. Pozornost věnujte i vnitřním rozvodům, statice a izolaci. U bytu je třeba prověřit veškeré rozvody, podlahy, okna, koupelnu, kuchyň a toaletu. Pozvěte si na prohlídku specialistu, který všechny parametry odborně prozkoumá.

Nechte si také předložit technickou dokumentaci k nemovitosti. Dále požádejte o případné revizní zprávy. Nechávali majitelé na své náklady měnit například okna? Chtějte k nim (a případně i jinému stacionáři) záruční list.

Seznamte se s energetickou náročností budovy a hospodařením - u energetické náročnosti bydlení trvejte na písemném podkladu. V současné době již většina bytových domů energetický štítek nemovitosti (PENB) má zpracován. Ten vám napoví, nakolik bude užívání bytu úsporné. Je dobré si nechat doložit i skutečnou spotřebu v posledním ročním zúčtování.

Zajímejte se o hospodaření Společenství vlastníků jednotek (SVJ) - vzalo si např. SVJ na renovaci domu úvěr? Zjistěte si, kdy dojde k jeho doplacení. Ohledně hospodaření domu je nejlepší kontaktovat přímo předsedu SVJ, který poskytne i informace o plánovaných investicích na budově.