6 kroků, jak dobře nafotit nemovitost

6 kroků, jak dobře nafotit nemovitost
Kvalitní fotografie v inzerátu prodává. Je to skvělý nástroj na prvotní upoutání zájemce. Měla by proto z vaší nemovitosti vytáhnout to nejlepší. Potenciální zájemce má při prohlížení nabídek jenom několik sekund na to, aby ho zaujala ta vaše. Jinak dál a zpět se možná již nevrátí.

Pokud jste se rozhodli pořídit fotografie vašeho bytu či domu bez pomoci profesionála, poradíme vám v několika krocích jak na to.

1. Úklid

Nemovitost musí být perfektně uklizená. Snažte se o tzv. hotelový efekt. To znamená odklidit veškeré osobní věci, ty zájemce rozhodně zajímat nebudou. V koupelně schovejte zásoby sprchových gelů, parfémů či dekorativní kosmetiky. Časopisy, plyšáky, deky a osobní fotografie ukliďte do skříní. Vytvořte co nejvíce ‘neutrální’ atmosféru, aby si zájemce snáze uměl představit, že v bytě sám bydlí. Případně využijte služby tzv. home stagingu – profesionálové vaší nemovitost připraví tak, aby se jevila co nejatraktivnější pro co největší počet potenciálních zájemců.

2. Detaily

Příjemnou atmosféru v obýváku rozhodně navodí čerstvé květiny. V koupelně slaďte barvu ručníků s celkovou barevností v místnosti. Pokud je byt zařízený jenom částečně či nikoliv, těmito malými detaily vyplníte prázdnotu prostoru a dáte mu nádech domova.

3. Vyfoťte všechny místnosti

Zájemci si chtějí celou nemovitost představit co nejlépe již ze samotného inzerátu. Na prohlídku pak přijdou jen ti, které byt či dům opravdu zaujal. Nafoťte tedy každou místnost včetně chodby, toalety, koupelny a balkónu. Přidejte záběry domu zvenčí, výhled z okna do zeleně, pohled do vnitrobloku s posezením či v případě domu vyfoťte pozemek se zahradou.

4. Hlavní fotografie

Jedna z fotografií bude plnit roli úvodního snímku inzerátu. Právě ten zájemce uvidí jako první a rozhodne se, zda na váš inzerát vůbec klikne. Vyberte proto fotografii, která zobrazuje ten nejkrásnější prostor, např. prosluněný obývák s novou pohovkou či krásný výhled na západ slunce nad Prahou.

5. Samotné focení

Dodržte několik pravidel profesionálního focení: fotky orientujte na šířku, nikoliv na výšku, zachytíte tak více prostoru. Foťte se světlem v zádech, nikdy proti oknu, fotografie by byla tmavá. Pokud je to možné, počkejte s focením na hezký sluneční den. Udělejte několik snímků místnosti z různých uhlů, zájemce se tak snáze přestaví celkový dojem. Ujistěte se, že nejste v záběru zrcadla v koupelně či předsíni.

6. Půdorys bytu

Váš inzerát bude vypadat důvěryhodněji, pokud k fotografiím přidáte půdorys nemovitosti, případně i souvisejícího pozemku. Zájemce si tak lépe představí dispoziční řešení - velikost a orientaci jednotlivých místností nebo průchodnost pokojů. Půdorys snadno připravíte v některé z dostupných aplikací. Pokud je nemovitost nezařízená, aplikace vám pomůže přidat nábytek pro lepší představu jednotlivých místností.