Úspěšný prodej nemovitosti v časech koronaviru

Úspěšný prodej nemovitosti v časech koronaviru
V době celosvětové pandemie se prodej nemovitosti může zdát skutečnou výzvou. Přesto je i nyní možné výhodně prodat byt či dům.

V České republice pandemie koronaviru snížila ceny nájmů a postihla celý realitní trh. Klesli sazby u hypoték, byla zrušena daň z nabytí nemovitosti – zájemcům o koupi se tak otevírají nové příležitosti. Díky tomu můžete nevyužitou nemovitost prodat za zajímavou cenu – poptávka totiž stále převyšuje nabídku.

V našich dalších článcích si můžete přečíst podrobnější rady na co se zaměřit, pokud chcete vaši nemovitost pronajmout nebo prodat. Najdete tam tipy spojené s přípravou nemovitostí, odhadem ceny, přípravou prezentace vaší nemovitosti, na co si dát pozor při výběru vhodného nájemce, jak provést ideální prohlídku aj.

Dbejte na svou bezpečnost

S ohledem na aktuální opatření z důvodu koronaviru je v současné době možné množství služeb domluvit na dálku telefonicky nebo přes internet. Na realitním trhu jsou časté video prohlídky, které pomůžou potenciálnímu zájemci získat konkrétnější představu o dané nemovitosti. Osobní prohlídka je nakonec ale nutná, protože nikdo si nekoupí či nepronajme nemovitost bez toho, aby ji viděl.

Při prohlídkách je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla v souladu s aktuálním vládním nařízením. Ujistěte se, že máte při prohlídce k dispozici dostatek dezinfekčních prostředků. Dodržujte pravidlo 3R – ruce, roušky, rozestupy. Schůzky domlouvejte individuálně pouze po jednom zájemci. Po každé prohlídce místnosti důkladně vyvětrejte a vydezinfikujte dotčené povrchy. Pokud využijete služeb realitního makléře, veškeré tyto starosti vám odpadnou.

Předpokládaný vývoj cen nemovitostí

Jaké jsou vyhlídky do budoucna? Na trhu s nemovitostmi je cítit zpomalení, poptávka je ale stále vyšší než nabídka – a to zejména ve větších městech, kde je více pracovních příležitostí.

Dobrá příležitost existuje pořád, vyplatí se ale dlouhodobě neváhat. Pořád je tu skupina lidí, kteří hledají bydlení ke koupi nebo chtějí investovat dříve, než se situace případně ještě zhorší. Obě skupiny můžete relativně snadno zaujmout zajímavou nabídku. Jestli se například chystáte prodat nově zrekonstruovaný byt na výhodném místě, máte skoro vyhráno.