Probíhá rekordní počet výstavby bytů, jejich ceny ovšem neklesají!

Probíhá rekordní počet výstavby bytů, jejich ceny ovšem neklesají!
V loňském roce Česko trhlo rekord ve stavění bytů. Podle propočtů Statistického úřadu se postavilo více než 45 tisíc bytů, tzn. o 10 tisíc více než o rok dříve. V Praze vzrostl počet započatých staveb ze tří a půl na devět tisíc. Bohužel současné, i když rychlejší tempo výstavby, není dostačující pro uspokojení silné poptávky přispívající k růstu cen v bydlení.

Zrychlení stavebních procesů v nedohlednu

Podle expertů je třeba zrychlit procesy stavebního řízení, které se podle nedávných průzkumů stále vlečou. Systémovou změnu ve stavebním řízení, kterou by developeři velmi uvítali, je tedy v nedohlednu. Současné navýšení nově rozestavěných bytů je podloženo spíše tím, že developeři získali schválení na rezidence s více ubytovacími jednotkami.

Extrémně vysoké ceny nemovitostí trápí český trh již dlouho. Byty se staly investicí nejen pro obyčejného člověka, aby zachránil své úspory proti inflaci, ale i pro realitní fondy, které donedávna věnovali více pozornosti nemovitostem průmyslovým, obchodním či kancelářím. Tento zájem investorů a běžných lidí o koupi bytů vytvořil přetlak mezi poptávkou a nabídkou.

Byty ve velkoměstech šíleně zdražily

Byty ve velkých městech zdražily natolik, že si jejich koupi mohou dovolit jen osoby s nadprůměrnými příjmy. V současné době se na pražském trhu pohybuje cena za jeden m2 kolem 144 000 korun a v Brně se koncem roku byty prodávaly v průměru za 124 500 korun za jeden m2. Očekává se, že v průběhu následujících tří let poptávka, kvůli dražším hypotékám, zeslábne. Z hlediska cen by pomohlo, kdyby na trh šlo díky systémovým změnám větší množství bytů.
Současná koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů nesouhlasí s novým stavebním zákonem loňské vlády, chce jej přepracovat a jeho účinnost odložit na červenec 2024. Nová vláda plánuje zrušit Nejvyšší stavební úřad a dát více pravomocí v územním plánování samosprávám v obcích. Představitelé tvrdí, že právě tato změna zajistí přínos v urychlení povolování.