Bydlet se bude jedině draze a nejenom v Praze! Před zdražováním není úniku

Bydlet se bude jedině draze a nejenom v Praze! Před zdražováním není úniku
Nákupní ceny bytů neustále rostou. V prvním čtvrtletí ceny stoupaly ve všech krajských městech s největším zájmem o koupi malých bytů do 60 m2. Nájemní ceny se nahoru vyšplhaly též a jejich nárůst se stále očekává v raketových měřítkách. Navzdory nárůstu cen i zdražování hypoték se zájem lidí o nákup vlastního bydlení nesnížil.

Koupě nemovitosti

Nabídkové ceny bytů ve starších zástavbách stouply meziročně o desítky procent. Obrovským tempem se vyšplhaly hodnoty bytů ve všech krajských městech, nejvíce však v Ústí and Labem, kde kvůli velké poptávce po nejlevnějším bydlení ceny vylétly až o tři pětiny. Z 30 tisíc korun za m2 se hodnota ústeckého bytu zvedla na 47 tisicí korun za m2. Průměrný 40m2 byt o dispozici 2+kk bylo možno v Ústí před rokem koupit za zhruba 1,2 milionu korun, letos si na něj musí zájemci připravit už téměř 1,9 milionu korun. Ceny nájmů si zde zatím překvapivě neměnní.
Po Ústí nad Labem rostly ceny menších bytů nejrychleji v Českých Budějovicích, a to téměř o polovinu, a dále v Karlových Varech, Hradci Králové, Jihlavě, Ostravě, Pardubicích a Olomouci. Nejmenší nárůst byl zaznamenám v naší metropoli, zde se ceny nenavýšily ani o pětinu. I přesto hlavní město zůstává bezkonkurečně nejdražším místem k bydlení v České Republice s průměrnou cenou 131,5 tisíc korun za m2. Druhým nejdražším městem je Brno, kde ceny menších bytů vyskočily o čtvrtinu a za m2 se tak zaplatí vice než 110 tisíc korun. Na místě třetím se pak umístil Hradec Králové a hned za ním České Budějovice.
Ceny větších bytů majících cca 80m2 nejrychleji rostly opět v Ústí nad Labem, ale s evidentně pomalejším tempem než za byty menších rozměrů. Na 80metrový ústecký byt si tak musí lidé připravit 3,2 milionu korun.
Ceny kvalitně srovnatelných bytů za m2 jsou u bytů menších rozměrů ve stejných oblastech zpravidla vyšší než u větších bytů. V Českých Budějovicích je dokonce m2 bytu 2+1 dražší než bytu 3+1. Když začneme počítat - za větší byt pak kupující zaplatí jenom o cca 200 000 – 400 000 korun méně. Velké cenové rozdíly mezi takovýmito byty jsou také v Praze, Brně a Hradci Králové.
V nejbližší době nelze očekávat výrazný pokles cen prodeje bytů, protože stále existuje významný počet těch, co drží hotovost a budou ochotni si investiční byt koupit, což vyšvihne ceny sice pomalu ale jistě vzhůru. Investice musí mít návratnost okolo 5 či 6 procent, aby měla význam. Ceny energií a vysoké hypotéční sazby tento výnos znemožňují. Investoři se právě proto budou snažit o prodej nemovitosti dříve než jim skončí sjednaná doba fixace hypotéky, kdy jim přestane nájem pokrývat výši hypotéky.
Ovšem poměr kupujících investorů vlastnící hotovost je stále pořád o cca 20 procent vyšší než těch, co si financují nákup přes půjčku, což proti takovéto možnosti stojí. Stále je trhu mnohem více investorů s možností a volbou schovat svoje volné finanční prostředky do stabilního aktiva, která jim zajistí hodnotu navzdory inflaci a bohužel udrží pomalu nárůst cen bytů.

Ceny nájmů

V prvním čtvrtletím stoupaly též, ale pomaleji než při nákupu nemovitostí. Až o 15 % vystoupaly ceny v Českých Budějovicích, v Praze a Brně. Už před válkou se odhadovalo, že nájemné bude stoupat do velkých výšin, ale válka tento proces ještě urychlila. Před válkou se nárůst cen očekával kolem 5%, ale nyní se odhad kloní spíše k 30 % navýšení.
Vzhledem ke stoupající ceně nemovitostí v posledním roce a zvyšujícím se úrokům hypoték je předpoklad, že občané České Republiky se začnou spíše klonit k využívání bytů na pronájem, protože pořízení vlastního se stalo absolutně nedostupným.