Nájemní krize je nevyhnutelná. Bytů k pronájmu je nedostatek a jejich cena jen stoupá.

Nájemní krize je nevyhnutelná. Bytů k pronájmu je nedostatek a jejich cena jen stoupá.
Díky nedostatečné nabídce a vysoké poptávce rezidenčních nemovitostí se již mnoho let hovoří o neustále zvedající se prodejní ceně bytů. Nájemní trh bohužel není výjimkou. V pražské metropoli se setkáváme s nejmenším počtem bytů za posledních osm let. Odezvou na tuto reakci trhu jsou neustále zvyšující se ceny nájmů.
Během posledních dvou let nabídka nájemních bytů klesla o extrémních 69 procent a nyní je hluboko pod úrovní před pandemií, během níž ji výrazně dotovaly byty určené ke krátkodobému nájmu.
Nabídka nájemních bytů se tedy každoročně snižuje, ale poptávka se neustále zvyšuje a to má za následek rostoucí ceny nájmu. Meziroční srovnání cen vzrostlo ve velkoměstech až o osmnáct procent a důvodem není nic jiného, než obrovský zájem o nájemní bydlení. Ceny srovnaly pandemický pokles a někde se dostávají až nad předcovidovou úroveň.
Portál Deloitte a jejich Rent Index Q1 2022 uvádí ve své analýze z prvního čtvrtletí letošního roku vzrůst ceny nájmů v Praze a krajských městech průměrně o 2,4 %. Za metr čtvereční tak nájemníci zaplatili 253 Kč. Nejdražší nájemné zůstává i nadále v Praze, pouze zde přesahuje cena za metr čtvereční 300 Kč (317 Kč/m2).
Rychlý nárůst poptávky po nájemním bydlení má hned několik důvodů. Jedním z nich jsou ceny bytů ke koupi. V České republice zaplatíte za metr čtvereční u průměrného staršího bytu až devadesát tisíc korun, v Praze až 149 100 Kč. Největší cenový skok zaznamenaly byty v Praze 7, kde došlo k 61% nárůstu. Za metr čtvereční zde kupující zaplatili 216 300 Kč, čímž se tato městská část stala nejdražší v Praze.
K růstu cen bytů se však přidávají také stále nedostupnější hypotéky, u nichž průměrná hypoteční sazba vzrostla až na 5 procent. Měsíční splátka průměrné tříapůl milionové hypotéky tak za toto období zdražila o 5500 korun. Hypotéky se tedy staly méně dostupné pro střední třídu. Díky vysokým cenám se lidé obrací na nájemní trh. Na to navazuje i uprchlická krize, díky momentální válce na Ukrajině. Proto i nadále můžeme počítat s narůstající cenou nájemného bydlení.
V současné době Praha trpí nedostatkem bydlení. Nedokáže tak uspokojit narůstající poptávku, a i přestože plánuje doplnit a vystavit nové prostory k bydlení, je možné, že se Česká republika začne více podobat západu. V důsledku by to znamenalo, že bude stále častější mít byt v nájmu než ho vlastnit. Jestliže se nabídka nájmů nebude rozšiřovat, poptávce to nebude stačit. V Praze ceny nájmů rostou každým dnem a budou růst i nadále. Z investorského pohledu kupovat nemovitost dává smysl spíše na uložení peněz.