Nerozumíte termínům nabízených nemovitostí od developera? Vysvětlíme je Vám .

Nerozumíte termínům nabízených nemovitostí od developera?  Vysvětlíme je Vám .
Přemýšlíte nad situací kolem nájemního bydlení a přijde Vám nesmysl platit za nadhodnocené částky nájemního bytu a raději peníze vložíte do vlastního bydlení? Našli jste svůj vysněný byt a rozhodli jste se ke koupi, ale nerozumíte termínům nabízených nemovitostí? Nejste si jisti, která z nabízených možností je ta správná pro Vás? Poradíme Vám co zvážit při koupi nemovitosti a jak se správně rozhodnout.
Koupě bytu od developerských společností může i nemusí mít své výhody. Developer může nabízet jak novostavby, ale také byty po kompletní rekonstrukci. V obou případech jsou byty nabízeny standardně vybaveny. Co ale standardní provedení znamená, to už určuje developer a cena nemovitosti.
Standard může být různý a většinou se jedná o podlahové krytiny, dlažby, malbu, obklady, dveře a sanitární vybavení (vana, sprchový kout, umyvadlo a wc). Můžete také narazit na standard v provedení Fit-out, Shell and Core a nebo White Wall.
Stavební provedení Shell and Core a White Wall jsou podobné termíny, kdy je nemovitost nabízena k odkoupení stavebně dokončena bez finálních úprav, či-li bez podlah, obkladů, malby, sanitárního zařízení a vnitřních dveří. V případě White Wall jsou štukové omítky zděných povrchů potaženy malbou nebo sádrokartonovým povrchem a malbou.
Nemovitost může být nabízena v provedení Fit-out. Jedná se o stavební a technologické práce probíhající před samotnou instalací interiérových prvků. V průběhu realizace stavebních úprav je tedy možné zpracovat klientské změny tak, aby byly naplněny požadavky a potřeby klienta.
Pokud tedy kupující nepožaduje žádné změny bude mu byt předán vybavený tak, jak je uvedeno v základních informačních materiálech developerského projektu. V opačném případě nabízí developer klientovi možnost přizpůsobení nemovitosti dle svých představ, ale s ohledem na možnosti a nabídku smluvního dodavatele. V tomto případě se jedná o klientskou změnu, která je zpoplatněna a v kupní ceně bude zohledněna. Změny se mohou týkat vnitřního vybavení, dispozice nemovitosti a nebo také, malých stavebních úprav jako jsou třeba vnitřní rozvody.
Za klientskou změnu si developeři účtují administrativní poplatek za zpracování dle rozsahu provedených změn, poplatek za samotné provedení změn a ceny nově vybraných zařizovacích předmětů od smluvního dodavatele.
Pořízení nové nemovitosti v obou případech může mít svá pro a proti, ale obě možnosti se mohou stát ideálním bydlením na míru. Nabídka Fit-out se může zdát lákavou a bezstarostnou možností, kde vše zařídíte a vyberete přes developera, ale s nabízejícím sortimentem smluvního dodavatele a s navýšením kupní ceny. Naopak při koupi nemovitosti ve standardu Shell and Core nebo White Wall máte možnost si vybrat materiál a vnitřní vybavení bez jakéhokoliv omezení a s ohledem na vaše finanční možnosti. Musíte počítat s hledáním vlastní stavební firmy a popřípadě architekta k provedení potřebných změn. I tyto změny mohou navýšit nečekané náklady nové investice, ale v obou případech si vytvoříte svůj vysněný domov.