BTR projetky jsou díky nejistotě na trhu stále častější.

BTR projetky jsou díky nejistotě na trhu stále častější.
Developeři reagují na měnící se situaci na trhu, kdy především kvůli úrokovým sazbám hypoték výrazně roste poptávka po nájemním bydlení.
Za loňský rok v Praze developeři prodali 2400 nových bytů, což je nejméně za posledních 20 let. Z analýzy developerské společnosti Ekospol vyplývá meziroční pokles prodeje v hlavním městě až o 62,8 procenta. Trh s novými byty v Praze zasáhly drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace. Kromě drahých hypoték se také zásadně projevilo znovu zavedení přísnějšcíh požadavků na posuzování žadatelů o hypotéku.
Zdražování ale zpomalilo. Ceny nových bytů na pražském trhu dosáhly vrcholu a budou spíše stagnovat, odhaduje generální ředitel Ekospolu. Analytici ČSOB také odhadují rok 2023 obdobím pokračujicí stabilizace trhu. Inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a její míra bude postupně klesat.
Developeři už bežně neprodávají všechny bytové jednotky jednotlivým zákazníkům. Část nových bytů vyčleňují nájemníkům. Jeden z důvodů je také daný tím, že za posledních patnáct let jsou mnohé i tuzemské developersko-realitní společnosti natolik kapitálově silné, že si mohou dovolit počkat na delší návratnost.
Více developerů uvažuje o výstavbě nájemních domů. Ve skutečnosti některé projekty jsou už výhradně nájemní. Výstavbou BTR projektů se například zabývá společnost Afi Europe, kde jsme měli příležitost pronájmout více jak polovinu nabízených bytů. Za zmínku stojí i exkluzivní spolupráce se společností Well Group a.s., která má v Praze více, jak 3 projekty kompletně zařízených bytových jednotek určené jak ke krátkodobému, tak i dlouhodobému pronájmu.
Naše společnost je kromě prodeje a relokace zahraničních studentů, také odborníkem na BTR projekty - pronajímaní bytových jednotek ve velkém množstí. Během našeho působení v České republice jsme získali a pronajali celkem 53,000 m2 nájemního bydlení.
Zdroj: Idnes.cz a Asociace nájemního bydlení