Aktivita realitního trhu v loňském roce.

Aktivita realitního trhu v loňském roce.
Stagnace realitního trhu se v loňském roce projevila především u prodeje nemovitostí a to nejen u novostaveb, ale i starších bytů. ČBA a Dataligence udává až 50% propad aktivity realitního trhu a pokles cen nemovitostí v průměru o 4%. Z jejich analýzy vyplývá, že zamrznutí trhu způsobilo nejmenší počet prodejů za poslední dekádu, kde u starších bytů šlo o pokles až o 51%, u rodinných domů o 49% a u nových bytů klesl počet až o 57%, avšak ceny nemovitostí klesaly pomaleji.
Po dosažení maximálních cen nemovitostí na většině území ČR se v druhé polovině roku 2022 jednalo o mírný pokles cen, a to v průměru o 4,3% u starších bytů. V praze se jednalo o pouhé 1%. U novostaveb se naopak průměrná cena prodaných nemovitostí zvýšila až o 11% (120 000 Kč / 1m2) a to i přes různé nabídky slev a marketingové akce. V Praze se průměrná cena za jeden metr čtvereční vyšplhala až na 151 643 Kč. Nejrychlejší růst cen nemovitostí za posledních deset let byl z celé EU zaznamenán v České republice, hned po Maďarsku a Estonsku.
Zamrznutí trhu způsobila nejen vysoká cena nemovitostí, ale také i vysoká hypoteční sazba, která má za následek nejméně poskytnutých hypoték od ledna roku 2014. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v lednu dosáhl 5,4 mld. Kč. Článek ČBA uvádí zvýšení přibližně o 2 000 Kč za měsíc u splátky milionové hypotéky. Průměrná měsíční splátka u 3 milionové hypotéky vzrostla přibližně o 6 000 Kč. lo. Ceny nových bytů na pražském trhu dosáhly vrcholu a budou spíše stagnovat, odhaduje generální ředitel Ekospolu. Analytici ČSOB také odhadují rok 2023 obdobím pokračujicí stabilizace trhu. Inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a její míra bude postupně klesat.
Úroková sazba v prosinci poklesla poprvé po dvou letech u nově poskytnutých hypoték, a to z 5,98% na 5,93%. Současný stav bude setrvávat v první polovině letošního roku, ale poté by mohl být vývoj razantně pozitivnější. Hypoteční sazba by mohla klesnout na optimální 3% v průběhu roku 2024 uvádí generální ředitel Remaxu Jan Hrubý v článku E15.
Situace ve které se teď nacházíme, poukazuje na realitu se kterou se možná do budoucna budeme muset smířit. Né pro každého čecha bude vlastní bydlení dosažitelné. Rozevírají se takzvaně pomyslné nůžky mezi bohatými, kteří si mohou dovolit koupi nemovitosti a těmi, kteří se budou muset spokojit s nájemním bydlením. Pomalu následujeme trend západních zemí, kde je takováto forma bydlení naprosto běžná. Stejně tak na tom je i Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko.
Pokud hledáte nové bydlení, RealLocate Vám může nabídnout nejen nájemní bydlení v BTR projektech, se kterými převážně spolupracujeme, ale také nemovitosti určené k prodeji, kterou do budoucna chystáme celou škálu ve spolupráci s mnoha developery. Všechny naše projekty naleznete na našich webových stránkách www.reallocate.cz.
Zdroj: Česká bankovní asociace, Asociace nájemního bydlení a E15.