Institucionální nájemní bydlení získává na popularitě.

Institucionální nájemní bydlení získává na popularitě.
Nájemní bydlení v Praze zažívá v posledních letech výrazný vzestup. Nedostatek dostupných a cenově přijatelných bytů na prodej vedl k rozmachu výstavby a pronájmu nájemních jednotek. Velcí investoři a developerské společnosti přicházejí s řešením, které pomáhá vyrovnat se stále rostoucí poptávce a zároveň nabízí vyšší jistotu a širší spektrum služeb v porovnání s individuálními pronajímateli.
Předpokládá se, že v Praze každoročně přibude kolem tisícovky nových nájemních bytů. Tento trend představuje největší změnu na trhu s bydlením za posledních třicet let. Za poslední tři roky se počet nájemních bytů provozovaných investory v Praze více než zdvojnásobil a aktuálně jich existuje téměř pět tisíc, s dalšími předpokládanými tisíci v blízké budoucnosti.
Zájem o český trh projevují také mezinárodní institucionální investoři, kteří vidí potenciál a rostoucí poptávku po pronájmu. Většina velkých místních developerů začleňuje nájemní byty do svých plánů. Jednou z lokalit s rostoucí poptávkou je Brumlovka, kde společnost Passerinvest rozvíjí smíšenou výstavbu a staví nájemní byty. Nedostatek jistoty a komplikace spojené se společenstvím vlastníků u individuálního vlastnictví bytů přimělo developery k rozhodnutí stavět nájemní byty.
Na trhu se objevují i developeři, kteří se specializují pouze na výstavbu a nepřebírají provoz nájemních bytů. To vytváří prostor pro velké investory a specializované fondy, kteří se již několik let zabývají pronájmem nájemního bydlení. Tento nový segment trhu je zaměřen na vytvoření dostupného bydlení s nižším nájemným než na běžném trhu. Výstavba nájemních bytů přináší vyšší kvalitu, poskytované služby a životní styl, a získává na atraktivitě zejména vzhledem k nedostupnosti hypoték a rostoucím cenám bytů.
V roce 2022 byl v Česku dokončen rekordní počet více než 39 400 bytů, což představuje nejúspěšnější rok za posledních 15 let. Nicméně v letošním roce se očekává zpomalení výstavby, protože počet zahájených bytů v lednu a únoru meziročně klesl o 6,5 %. Tento trend je dán zejména vysokými cenami bytů a nedostupností hypotečních úvěrů, které vedou lidi k hledání pronájmu.
Reakcí na rostoucí poptávku po nájemním bydlení jsou nové developerské projekty zaměřené na pronájem. Buď se jedná o částečné začlenění pronájmu do projektů, které původně měly být prodány, nebo o vytváření projektů s primárním zaměřením na pronájem. Tím vzniká samostatný segment na trhu nájemního bydlení, který se výrazně liší od tradičního secondhandového trhu, zejména co se týče celkové kvality nabízených bytů a poskytovaných služeb.
Nájemní bydlení v Praze a celé České republice si tak stále více získává důvěru a přitažlivost mezi obyvateli. Nabízí vyšší jistotu dlouhodobého pronájmu a poskytuje služby a vybavení, které přímo vyhovují potřebám moderních životních stylů. S rostoucí poptávkou a rozvojem nových projektů pronájmu bytů lze očekávat další dynamický rozvoj tohoto segmentu trhu s bydlením v České republice.
Zdroj: ekonom.cz, Asociace nájemního bydlení, E15.CZ, faei.cz