Oživení realitního trhu v České republice: Růst poptávky, trendy nájemního bydlení a očekávaný vliv hypotečních sazeb.

Oživení realitního trhu v České republice: Růst poptávky, trendy nájemního bydlení a očekávaný vliv hypotečních sazeb.
Oživení na trhu nemovitostí je konečně pozitivní realitou. Jak zaznamenal realitní portál Sreality.cz, poptávka po nových bytových jednotkách v Praze i v dalších českých městech neustále stoupá. Podle dat Sreality.cz jsou největší investiční atraktivitou byty o rozloze 20 až 39 metrů čtverečních, které se rychleji pronajímají a vracejí investici. Právě tyto menší jednotky mají v Praze nejlepší návratnost.
V Praze se projevuje zvýšená poptávka po nemovitostech, a to nejen mezi investory, ale i mezi koncovými zákazníky hledajícími vlastní bydlení. Developerské společnosti jako JRD zaznamenaly v prvním kvartále roku 2024 významný nárůst prodejů. Zájem o nové byty v Praze stoupl o 80 % ve srovnání se závěrem roku 2023. Tento trend je pozorovatelný i v dalších českých městech, například v Brně, kde se prodeje nových bytů zvýšily dvojnásobně.
Cena nemovitostí a trendy
Ceny nových bytů v Praze se téměř nezměnily, ale zároveň rostoucí poptávka způsobuje, že developerské společnosti mají méně prostoru pro poskytování marketingových bonusů a slev. To může vést k mírnému nárůstu cen v průměru o jednotky procent. V prvním čtvrtletí roku 2024 byla průměrná nabídková cena nových bytů v Praze 152 644 korun za metr čtvereční.
Podle realitního portálu Sreality.cz je Praha nejdražší lokalitou pro nákup nemovitostí, s nejvyššími pořizovacími cenami v celé České republice. Investoři však stále vidí Prahu jako atraktivní lokalitu pro investice.
Hypoteční situace a vliv na trh
Stabilizace inflace a očekávané snižování úrokových sazeb hypotečních úvěrů přispívá k oživení trhu. Podle ČBA Hypomonitoru klesla sazba nových hypoték v březnu roku 2024 na 5,19 % ročně, což naznačuje trend poklesu. Tato situace ovlivňuje nejen objem prodejů nemovitostí, ale i ceny.
Trendy v nájemního bydlení
Nájemné v Praze a dalších českých městech zaznamenává mírný nárůst. Nejrychleji se pronajímají byty menších rozměrů, zejména v centrech měst. Například průměrný nájem v bytě o velikosti 60 až 79 metrů čtverečních v Praze dosahuje 23 214 korun měsíčně. Větší byty s rozlohou nad 120 metrů čtverečních mají delší dobu inzerce a vyšší nájemné.
Zdroj:
Hospodářské noviny
https://www.newstream.cz/reality/byt-na-investici-nejvic-se-vyplaci-koupe-tech-nejmensich-v-centru-prahy
www.estateandbusiness.cz
https://zpravy.kurzy.cz/764189-oziveni-na-trhu-nemovitosti-je-konecne-pozitivni-realitou-jrd-hlasi-100-narust-prodeju/