Máte doma málo místa? Meditujte ve sprše!

Máte doma málo místa? Meditujte ve sprše!
Procházíte s rodinou další karanténou? Možná už jste narazili na pár rad, jak jí přežít. Pravděpodobně mezi nimi nechyběla položka: meditujte. Při izolaci či dalším lockdownu může ale nastat malý problém - doma není vhodné místo. Naštěstí je tu jeden okamžik a část domova, kde máte obojí. Sprcha. Máte-li čas se sprchovat, máte čas meditovat.
Lidé často uvádějí, že na meditaci prostě nemají jak energii ani čas. Sprchujeme nebo se koupeme všichni, tak to můžete propojit. V koupelně Vám určitě i vaše rodina umožní soukromí. Zavřete dveře a tekoucí voda ztlumí zvuky chodu domácnosti, do dálky se rozplynout nekonečné hádky dětí a vy se můžete soustředit jen sami na sebe.
A jak na tu meditaci? Vnímejte tekoucí vodu. Užívejte si, jak voda stéká od hlavy dolů, jak se dostává skrz vlasy na pokožku hlavy. Soustřeďte se na vůni vody i mýdla, poslouchejte rytmus stékající vody, ochutnejte ji. Zapojíte lehce všechny vaše vjemy. Meditace vnímavosti tzn. mindfulness, v nás učí zapojit všechny smysly a to nám ve sprše jde bezvadně. Nestresujte se, když se přistihnete myslet na něco jiného. Důležité je, že jste se při tom přistihli a že převedete vaši pozornost zpět k myšlenkám na sprchu.
Na meditaci neexistuje žádný správný způsob a ve sprše může vypadat pro každého jedince jinak. Dobrým plánem je, vymyslet svůj vlastní rituál. Zážitek můžete propojit s hudbou, dát si vanu, zavřít oči nebo si poslechnout meditační nahrávku. Nejčastější praktikou je soustředění se na svůj dech, jeho rychlost, rytmus, kvalitu a sílu. Podstatou je, říct si na začátku, jak váš rituál bude probíhat, a snažte se plán dodržet. I když budete mít pocit, že dneska to nejde a myšlenky vás odvádějí jinam, zkuste to nevzdávat. Po každém přerušení se vraťte k tomu, co jste si předsevzali.
Jednoduchá a krátká cvičení uvedou vaší mysl do klidnějšího stavu a napomůžou s koncentrací, či že večer lépe usínáte. A to za to určitě stojí!
Tak co jdete na to – vyzkoušíte meditaci v koupelně a napíšete nám, jak se vám to jde? Neutopte se!